tisdag 15 april 2014

FSUD:s motion till Demarinuorets förbundskongress: Finlands roll är att agera internationell fredsmedlare



De militära övertramp som inträffat i Krim och det vapenskrammel som efterföljde påminner oss alla om att världsfreden inte är någon självklarhet.  Militära aktioner är sällan en lyckad konfliktlösningsmetod. Diplomatins väg är en bättre väg att gå.
 
Här hemma i Finland har vi sedan länge försökt värna om vår neutralitet och lyckats klara av att ”balansera” intressen mellan USA och Ryssland. Att Finland är nära granne med Ryssland har gjort att vi som nation har en viss erfarenhet av internationella konflikter och hur man framgångsrikt bedriver diplomati. 

Finland borde dra nytta av erfarenheten som brobyggare mellan västvärlden och Ryssland. Vi anser att Finland kunde ha en större roll som internationell fredsmedlare. Inte minst med tanke på konflikter som den mellan Ukraina och Ryssland. I den frågan kunde Finland ta en roll som neutral brobyggare mellan Ryssland och EU samt USA för att lösa krisen i Ukraina och förhindra fortsatta militära sammandrabbningar. 

Finländsk utrikespolitik får inte nedvärderas till en form av isolationspolitik. Endast genom dialog och förståelse kan vi bibehålla världsfreden. Världsfred uppnås inte genom mera militär upprustning eller formandet av fler och nya militärallianser. Finland ska arbeta för världsfreden. Det gäller i synnerhet för oss socialdemokrater, eftersom socialdemokratin är en av de största fredsrörelserna i världen.

Med hänvisning till ovanstående föreslår Finlands Svenska Unga Socialdemokrater:
- att Demarinuorets styrelse får i uppdrag att tillsammans med partiets riksdagsmän och ministrar arbeta för Finland tar en större roll i internationella konflikter som fredsmedlare. Detta fredsarbete kan bedrivas genom att ordna fredskonferenser där parterna kan mötas och föra en dialog. Detta diplomatiarbete kan gärna göras i gott samarbete med de övriga nordiska länderna.

Finlands Svenska Unga Socialdemokrater r.f.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar