lördag 22 mars 2014

Insändare: Nu behövs en nordisk fredsallians

De militära övertramp som inträffat i Krim är fullständigt oacceptabla. Vi vill uttrycka vårt stöd till folket i Ukraina som tyvärr får lida av detta hemska maktspel. Händelserna i Ukraina har även gjort att Nato-debatten börjat blomma igen här hemma. Rädslan för det okända gör att man söker efter en trygghet, men NATO är inte den trygghet vi behöver. Vi inom Finlands Svenska Unga Socialdemokrater, FSUD, motsätter oss ett medlemskap i NATO

NATO, North Atlantic Treaty Organization, är en militärallians. Det som Finland behöver är en fredsallians. Finland ska slå vakt om sin neutralitet och fortsätta med arbetet för fred i världen. Fred uppnås genom förståelse och samarbete, inte genom krigsallianser.
Ett medlemskap i Nato ökar med all sannolikhet Finlands militära utgifter. Natos rekommendation för militära utgifter är 2% av BNP. Finland satsar i nuläget ungefär 1,4%. Många anser det är befogat med mer pengar till försvaret. Men varifrån ska dessa pengar tas? Finland har redan nu svårigheter att få ihop statsbudgeten. Vården och skolan är redan nu pressade till det yttersta. Ska dessa institutioner få det ännu svårare för att vårt land ska bli medlem av en militärallians?

Om Finland önskar att utöka sitt militära samarbete borde man vända blicken mot Norden. De nordiska ländernas mentalitet, samhällen och kulturer liknar varandra och vår syn på krig och fred är den samma. Samarbete inom en nordisk fredsallians skulle ge den trygghet som medborgarna i Finland vill ha.

Ett medlemskap i NATO innebär också att vi antar att fienden kommer från öst. Vilket inte alls behöver vara fallet. Ett av de största länderna i öst är Ryssland som också är en av våra största handelspartners. Att i dessa ekonomiskt svåra tider skapa helt onödiga konflikter är bara dumt.

Unga Socialdemokraters ordförande, Jacob Storbjörk, Jakobstad
Vice ordförande, Erica Helin, Ekenäs
Sekreterare, Caroline Lång, Vasa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar